Torricella

  • 2018
  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

189 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 7179

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor, en aning smörig och diskret vaniljnyanserad, men också lätt blommig och fint fruktig i en frisk stil, samtidigt med en mogen känsla av honung och hasselnötter. Smakmässigt är vinet medelfylligt, avrundat och mjukt med en generös frukt men också frisk syra och stor fräschör.

Tillverkning

Druvorna odlas i en vingård med sandig och stenig jord på 400 meters höjd. Druvklasarna pressas långsamt vid låg temperatur och musten jäses sedan i rostfria ståltankar vid 12-16 grader i 30 dagar.

Lagring

Därefter låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader i 225 liter stora franska ekfat.

Passar till

Eleganta men ändå inte alltför lätta rätter av kokt eller stekt fisk och skaldjur och även ostar (färskostar, mjuka komjölkostar och även lagrade hårda ostar) gör sig riktigt bra till det här vinet, som bör serveras vid cirka 10 grader för störst fräschör till de lättare rätterna eller 12 grader och då till de lite smakrikare, och då även ljusa rätter (kokta med ljusa såser) av kyckling och kalv.

Information

Vinet klassificeras som IGT, Indicazione Geografi Tipica.

Recensioner

89 poäng. Stram frukt med elegant ek, smör, digistivekex, rostade pinjenötter och färska mandlar. Bra struktur med strama fina, toner av nya fat, citrus, physalis, vita persikor och lite grapefrukt. Fin syra och lång eftersmak. Ett ungt, elegant och välgjort vin. Jag har provat flera årgångar av detta och liknade viner och blir alltid lika förvånad över hur väl de åldras. Det kan vara värt att ha någon flaska sparad för att ta fram vid rätt tillfälle. Drick 20-27.

Christian Stojkovic - Dina Viner Professional
22 september, 2020