Karaktär
Doften är medelstor, en aning smörig och diskret vaniljnyanserad, men också lätt blommig och fint fruktig i en frisk stil, samtidigt med en mogen känsla av honung och hasselnötter. Smakmässigt är vinet medelfylligt, avrundat och mjukt med en generös frukt men också frisk syra och stor fräschör.
Tillverkning
Druvorna odlas i en vingård med sandig och stenig jord på 400 meters höjd. Druvklasarna pressas långsamt vid låg temperatur och musten jäses sedan i rostfria ståltankar vid 12-16 grader i 30 dagar.
Lagring
Därefter låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader i 225 liter stora franska ekfat.
Passar till
Eleganta men ändå inte alltför lätta rätter av kokt eller stekt fisk och skaldjur och även ostar (färskostar, mjuka komjölkostar och även lagrade hårda ostar) gör sig riktigt bra till det här vinet, som bör serveras vid cirka 10 grader för störst fräschör till de lättare rätterna eller 12 grader och då till de lite smakrikare, och då även ljusa rätter (kokta med ljusa såser) av kyckling och kalv.
Information
Vinet klassificeras som IGT, Indicazione Geografi Tipica.