Volnay Clos des Chênes

  • 2015
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

749 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU7301

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 0,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Karaktär

I de 207 hektar stora vingårdarna odlas enbart Pinot Noir och tack vare de magra, kalkstensrika och väldränerade jordarna får vinerna en transparent och friskt rödbärig frukt med en liten blommighet och en tydlig struktur av mineral.

Tillverkning

Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar.

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa. Vinet kan drickas ungt eller lagras i 10-15 år för större nyansrikedom och lenare textur.

Information

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. Man brukar ofta säga att vinerna från Volnay är bland de mest eleganta i hela Bourgogne. Byn ligger mellan Meursault och Pommard, strax söder om staden Beaune i Côte de Beaune. Några grand crus har man inte, däremot hela 30 premier crus som tillsammans täcker 118 hektar. Till de mest kända räknas Fremiets, Clos des Ducs och Mitans i byns norra del och Champans, Caillerets, Clos du Chêne och Taillepieds i den södra delen.