Vosne-Romanée 1er Cru Suchots

  • 2017
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

1 559 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU3201

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 0,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Ett komplext vin med florala toner av rosor och viol. Inslag av röda bär, vanilj och läder.

Tillverkning

Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar.

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst.

Information

Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa, gärna luftat i karaff en liten stund så att dofterna hinner blomma ut. Det är ett vin som bör luftas i karaff om det dricks ungt, men det vinner komplexitet efter ett par års flasklagring.