Zensa Primitivo BiB

  • 2021
  • Orion Wines
  • Italien, Apulien

309 kr

  • BiB 3000 ml
  • Art.nr 73966

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 14 g/l

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Pappersförpackning

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor och intensiv med en typiskt syditaliensk solmogen mörk bärfrukt med härlig körsbärskaraktär och nyanser av torkade plommon, samt med en liten kryddighet. Smaken är mjuk och generöst fruktig i samma stil, medelfyllig till kraften och med fint balanserad strävhet.

Tillverkning

Druvklasarna avstjälkas försiktigt och man gör sedan ett par dygns kallurlakning mellan druvskal och must för att lyfta fruktigheten i vinet utan att laka ur strävhet. Därefter jäses musten vid 25-27 grader i ståltankar under 8-10 dagar. Efter malolaktisk jäsning dras en tredjedel av vinet över till två år gamla amerikanska ekfat för lagring under 12 månader. Resten av vinet mognar i ståltankarna.

Lagring

30% av vinet lagrades under 12 månader i tvååriga amerikanska och franska ekfat.

Passar till

Det här är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra som sällskapsvin och till tilltugg som ostar, charkuterier och oliver, som till allehanda pasta- och risrätter och de flesta fågel- och kötträtter. Det passar självklart också bra till lite smakrikare fiskrätter, då helst stekta och av vita fiskar, och är också ett trevligt vin till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.