Zensa Primitivo

  • 2020
  • Orion Wines
  • Italien, Apulien

95 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 73966

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 14 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor och intensiv med en typiskt syditaliensk solmogen mörk bärfrukt med härlig körsbärskaraktär och nyanser av torkade plommon, samt med en liten kryddighet. Smaken är mjuk och generöst fruktig i samma stil, medelfyllig till kraften och med fint balanserad strävhet.

Tillverkning

Druvklasarna avstjälkas försiktigt och man gör sedan ett par dygns kallurlakning mellan druvskal och must för att lyfta fruktigheten i vinet utan att laka ur strävhet. Därefter jäses musten vid 24-25 grader i ståltankar under 8-10 dagar.

Lagring

Efter malolaktisk jäsning dras en tredjedel av vinet över till två år gamla amerikanska ekfat för lagring under 12 månader. Resten av vinet mognar i ståltankarna.

Passar till

Det här är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra som sällskapsvin och till tilltugg som ostar, charkuterier och oliver, som till allehanda pasta- och risrätter och de flesta fågel- och kötträtter. Det passar självklart också bra till lite smakrikare fiskrätter, då helst stekta och av vita fiskar, och är också ett trevligt vin till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.

Information

Vinrankorna är mellan 20-30 år gamla.

Recensioner

Primitivo, denna så underskattade druva som bara blir populärare och populärare i Sverige. Med tydliga fruktiga inslag och även en liten sötma så sticker det här primitivo-vinet ut en aning från en klassisk primitivo, utan att för den delen bli sämre. En intressant smakupplevelse och ett vin som passar till många olika tillfällen.

Jozo Glavas, Vinbanken.se
07 februari, 2022