André Clouet Dream Vintage

  • 2016
  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

489 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 93883

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Komplex och nyanserad doft, fylld av mogna äpplen, mineraler och citrustoner. Frisk syra och en viss brödighet från lagringen.

Tillverkning

Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar.

Lagring

Vinet lagras i 3 år på sin jäst innan dégorgering och för en helt torr smak har man låg dosage.

Passar till

Även om champagne ofta ses som en aperitif, och den här champagnen såklart också passar utsökt som sådan, vill vi även rekommendera den till mat. Detta just för sin smakrikedoms skull. Servera den till lätthalstrad fisk eller hummer.

Information

Champagnerna i Dream Vintage-serien sticker ut bland André Clouets övriga viner. Bakom de färgglada etiketterna finns enbart Chardonnay. Varje Dream Vintage har sin dedikerade färg och är inspirerad av Cadillac-bilar från 1950-talet.

Recensioner

Utvecklad frisk och pigg doft av vinteräpplen, rostade mandlar, äppelpaj och citrusskal. Smaken är torr med lite rustik frukt av grapefrukt, smultron, grillad citron, nougat, kalk, krämig mousse, lysande syra, mineralsälta och bra balans. Stilmässigt är det något av en blanc de blancs i pinot noirskrud. Clouet brukar alltid ha en stor andel pinot noir i sina viner. Dream Vintage utgör undantaget och är helt gjort på chardonnay - stilmässigt beter det sig ändå som om det hade en försvarlig andel pinot noir. Jag kan inte låta bli att charmas av Clouets Dream Vintage champagner. De är lite kantiga och lite rustika men de är alltid väldigt personliga i stilen. De kommer dessutom från grand cru vingårdar, håller alltid en hög nivå till ett mycket bra pris. Prova till en fisksoppa med saffran.

Vinbanken.se, Christian Stojkovic
07 november, 2023

Nyårschampagne som välkomnar 2024 med vinteräpplen, nötter, gula stenfrukter uppfriskande energi. Görs på 100 procent solig chardonnay.

Mariestadstidningen, Sofia Ander
08 november, 2023

Brödig nos, gulfruktig av äpple och citrus med stor mousse, krispig hög syra, crunchig frukt mot en mjukt krämig kropp som svävar in i en lång syrlig eftersmak. Jean-François idévärld är vild men hans viner otroligt välbalanserade och eleganta. Hans drömårgång 2016 vittnar om hela paketet. Ett solklart JA, från mig.

WineTable.se, Pär Strömberg
08 november, 2023

Jean-Francois Clouet tillägnar sin Dream Vintage-kollektion till de han anser vara stora årgångarna av Champagne. Han drar även paralleller till 50-talets Cadillac, men det ska vi inte gå in på här. Årgången är således 2016 som i Champagne liksom i Bourgogne tillhör de här förväntade långliggare med sin fina syra och vitala mognad, som samtidigt ger omedelbar underkastelse även i dag. Dream Vintage handlar även alltid om 100% ståltanksvinifierad chardonnay, här med vita blommor och en syrligt juicy fästande fruktighet med gröna äpplen, mandarin och nektarin och lime i citrusfamiljen. Briochevindar ger mognadsnoter och en zestig apelsinkant skapar en melankolisk bittersweetnes. Vi har förmodligen med världens mest underskattade champagne(hus) att göra. Enbart på grund av att den gode J-F har lyckats hålla sina priser på en ”folklig” nivå.

Livets Goda, Anders Enquist
09 november, 2023