Cantine Florio
Cantine Florio
1833 kom Vincenzo Florio till Sicilien och var den första italienaren att producera Marsalavin. Han köpte under ett senare läge upp en del produktion av engelsmännen.
Än idag är Florio en av de största producenterna för Marsalavin. Florio har lyft Siciliens ekonomi och har därmed blivit en av de mest inflytelserika familjerna i Italien.
Marsalavinet fick DOC status så sent som 1969.
Tillverkning
Marsalavinet skapades i slutet av 1700-talet av engelsmän, som hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till Storbritannien. Numera framställs marsala genom tillsats av sprit och/eller koncentrerad druvmust i vin.
För odlingen av Florios viner är odlingsområdet noga utvalt för maximal solexponering och mognad i druvorna.
Marsalavinet kommer i flera färger, från ljust till mörkt:
• Oro – guldgul färg
• Ambra – ofta ärnstensfärgad då man tillsatt det söta Mosto Cotto
• Rubino – rubinröd färg, gjort av druvorna Calabrese, Nero d'Avola, Perricone och Nerello Mascaese
Marsalavinets sex stadier:
• Fine: lagrad i ett år
• Superiore: lagrad tre år på ek
• Superiore Riserva: lagrad fyra år på ek
• Vergine: lagrad fem år på ek
• Vergine Soleras: flera årgångar, alla lagrade minst fem år
• Stravecchio: lagrad i minst tio år på ek
Viner från Cantine Florio
Florio Marsala Superiore Dolce
Art.nr 8403
89 kr
Florio Marsala Superiore Dolce
Art.nr 8403
145 kr