Rotem & Mounir Saouma

"If its ordinary you´re looking for- this is the wrong address"
Dessa självsäkra ord kommer från Mounir Saouma, en av Frankrikes i särklass mest omtalade och kontroversiella vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne.

Med start 1999 började Mounir tillsammans med hustrun Rotem köpa viner från de absolut främsta vingårdslägena runtom i Bourgogne för att sedan uppfostra dem i sin egen källare.

Idén var att gå tillbaka i tiden och utforska hur vin måste ha framställts innan ankomsten av den moderna erans mer teknologiska vinproduktion. Med extremt långa lagringstider, naturligt förekommande jäst och minimal mänsklig påverkan har de under drygt 20 år buteljerat viner som bara blir alltmer eftertraktade.

Nästa logiska steg för Mounir och Rotem var att investera i egna vingårdsmarker där de skulle kunna lyfta kvalitet och ursprungstypicitet till nya nivåer. På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. 

Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan. Här har även den mytomspunna egendomen Château Rayas mark och nästgårds ligger regionens juvel, vingården Rayas. Från dessa två adresser finner man några av Rhônedalens, och kanske vinvärldens, i särklass mest eftersökta viner.

Med egen mark och ett eget vineri ville Mounir få en djupare förståelse för hur de lokala druvsorterna uttrycker sin särart och i och med den första årgången 2009 under den egna etiketten Rotem & Mounir Saouma inleddes en rad experiment i detta syfte. 

Med stor nyfikenhet men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terracotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne.

Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.