Quinta da Pedra Alta

Matt Gant, en långtida vän till Wineworld sedan hans tid hos First Drop Wines i Australien har skördat och vinifierat vin i Portugal sedan 2007. Det var så han lärde känna vinmakaren João Pires och sedan dess har de skördat tillsammans årligen i både Portugal och Australien. 
João är bördig från Douro-dalen och har jobbat på vingården sedan 2009, han känner därmed till varenda liten jordplätt.

2018 blev Matts barndomskamrat från Sussex ny ägare till Quinta da Pedra Alta och det blev också den första årgången som Matt och João gjorde tillammans. 

"Vi vet att vi endast är väktarna av denna jord och vi vill säkerställa dess kontinuitet för kommande generationer..."

Besöker du producenten ser du 35 hektar terrasserade vingårdar, en myriad av inhemska druvor odlade på varierande jordmåner, samt fantastiska vyer från branta sluttningar på 550 meters höjd som leder ner till floden.

På Quinta da Pedra Alta har man valt behålla flera av de traditionella teknikerna; druvorna fottrampas fortfarande i granitlagares och spontanjäses. Precis som traditionen bjuder i Duoro är alla viner från Quinta da Pedra Alta druvblandningar, noggrant utvalda för att på bästa sätt uttrycka vingårdens unika ursprungskaraktär.

Quinta da Pedra Alta är beläget i hjärtat av Douro dalen, närmare bestämt i sub-regionen Cima Corgo. Vingården har anor från 1761 då Marquês de Pombal placerade ut markörer av granit, kallade Marcos Pombalinos för att markera de bästa vingårdslägena för portvin, s.k. Feitorias.

Quinta da Pedra är den enda Quinta med hela tre av dessa kvalitetsmarkörer kvar i vingårdarna idag vilket även återspeglas i deras logotyp.

De nuvarande ägarna fick chansen att ta över vingården 2018 och har varsamt restaurerat egendomen och hunnit göra stora investeringar för att höja kvaliteten.

För att stödja våra leverantörers klimatarbete har Vingruppen inrättat en Hållbarhetsfond – Vinfinity™. Initiativet är en viktig del i ett långsiktigt hållbarhetsprogram, där ett omsorgsfullt klimatarbete genomsyrar hela vår verksamhet. Hållbarhetsfonden ska stödja våra leverantörer vad gäller såväl klimatarbete som hållbarhetsprojekt kring infrastruktur, odling och produktion genom investeringar i alltifrån biogasanläggningar och certifieringsprocesser till sociala projekt.

Vi är stolta över att kunna berätta att Quinta da Pedra Alta precis blivit utvalda som en av de första producenter att erhålla ett investeringsbidrag från Vinfinity för hållbar energiförsörjning genom installation av solceller i vineriet.