Lucien Le Moine

Lucien Le Moine

Lucien Le Moine är en i alla avseenden märkvärdig vinproducent. Några vingårdar äger man inte, istället är man en så kallad négociant och köper vinerna direkt när de är nyjästa för att sedan själv lagra dem till perfektion i sin kalla vinkällare i Beaune. Inte heller har man några kontrakt med odlarna.

Ägaren Mounir Saoma och hustrun Rotem Brakin åker istället runt till odlare i hela Bourgogne och provar hundratals viner för att sedan efter muntligt avtal och handskakning köpa de allra bästa till sin egen produktion. 

   

De första vinerna gjorde man 1999, då 33 fat från totalt 19 vingårdslägen. Idag gör man oftast omkring 100 fat från upp mot 60 olika premier crus och grand crus och kvaliteten är skyhög.

Produktionen är alltjämt småskalig och de exklusiva vinerna har ett stort åtråvärde och är därför mycket svåra att få tag på. Sedan 2005 gör man också ungefär 10 fat vardera av en vit och en röd Bourgogne.

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. Puligny-Montrachet är en av de allra mest omtalade vitvinsbyarna i Bourgogne, mycket tack vare att hela 20.63 hektar av byns totala vingårdsareal om 230 hektar är klassificerat som grand cru.

De två mest berömda av dem är Chevalier-Montrachet och Montrachet, den senare har också gett byn dess namn, men här ligger också 5.62 hektar av den totalt drygt dubbelt så stora Bâtard-Montrachet. 

Viner från Lucien Le Moine