Lucien Le Moine

Lucien Le Moine

"If it's ordinary you're looking for- this is the wrong address"

Dessa självsäkra ord kommer från Mounir Saouma, en av Frankrikes i särklass mest omtalade och kontroversiella vinmakare.

Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologi-
studier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne.

Historien bakom namnet

Det var vid trappistklostret, hos sin mentor tillika fabror, som hans kärlek till chardonnay och pinot noir växte fram. Namnet Mounir har betydelsen "he who brings light", så munkarna vid klostret kom att kalla honom den franska varianten; Lucien.
Och efter hans tid i klostret gav hans vänner honom smeknamnet "munken", som på franska är just; le Moine.

Mounir Saouma beskrivs ofta som en nytänkande vinmakare med ultramodern filosofi och vision. Han själv anser dock att han producerar vin på det mest traditionella av sätt. Det vill säga, som man gjorde förr; stillsamt.

Lucien le Moine producerar Grand Cru- och Premier Cru-viner från Côte d'Or i Bourgogne, men några vingårdar äger man inte.
Mounir och hans fru Rotem har sedan starten 1999 byggt upp lojala samarbeten med skickliga odlare i de absolut främsta vingårdslägena i Bourgogne. 

Detta gedigna, hantverksmässiga arbete med enormt sinne för detaljer resulterar i viner som år efter år hyllas som seriösa med enastående kvalitet av internationella vinexperter och skribenter.

Pga hög efterfrågan allokeras vinerna till restauranger och privatkunder. Vid intresse kontakta oss via info@wineworld.se

Viner från Lucien Le Moine