CHÂTEAU DE LA TERRIÈRE

Château de la Terrière har stått sedan 1300-talet mittemot Berget Brouilly, i Cercié i hjärtat av den historiska Beaujolais. Det är nu en av de äldsta egendomarna i regionen.

Sedan 2003 har viktiga arbeten utförts i både vinkällaren och i vingården.
Grégory Barbet, som idag driver verksamheten, är den 9: e generationen av vinodlare i denna familj.
Han och hans fru Virginie äger fler vingårdar i Beaujolaise, bland annat vingården Régnié, lieu-dit Siberie där druvorna till Lache Moi hämtas.

Château de la Terrière ingår i sammarbetet av producenter på Terroirs et Talents. Frédéric Maignet är vinmakare i Château de la Terrière. Han är också oenolog för många andra fastigheter i Beaujolais.

Régnié AOP är ett av tio Cru i Beaujolais. Vingårdarna ligger i södersluttningar där jordmånen består av mineralrik rosa granitjord med en blandning av sand och stenar, så kallad forntida alluvium där stora block av rund och trubbig sandsten ingår.

Denna sandsten bildades för 200 miljoner år sedan men dess ursprung är fortfarande en gåta som diskuteras av geologer.

Druvorna till Lache Moi la Grappe AOP Régnié kommer från en vingård om 3 hektar, som ligger i lieu-dit La Sibérie som hör till Château de la Terrière. Vinrankorna är planterade 1911 och ger en mycket liten skörd, alltid små druvor av högsta kvalitet. Andelen druvskal i förhållande till druvmust blir då väldigt hög, druvskalen bidrar till vinets hållbarhet trots att man inte tillsatt något svavel utöver den lilla mängd som uppstår naturligt under alkoholjäsningen.
Vinet innehåller under 10 mg/L svavel varför det klassas som svavelfritt, vilket även märks av den ovanligt djupa färgen. Vinodling som gränsar till ekologisk med minimal påverkan i såväl vingård och vinifiering samt buteljering utan filtrering gör att producenten valt att kalla vinet naturvin.

Viner från Château de la Terrière