Terroir et Talents

Terroir et Talents grundades 2008 och är ett samarbete mellan flera producenter i Beaujolais och Mâcon.  Allt har sin upprinnelse i mötet och vänskapen mellan familjerna Dupond och Barbet som har odlat vin i sedan 1580 respektive 1711 i Beaujolais.

Fler producenter anslöt sig snart, däribland Château le Terrière (Beaujolais) och Domaine Auvigue (Mâcon). Tanken med samarbetet är att ge småskaliga, högkvalitativa producenter möjlighet att visa sina viner för världen. 

  

Régnié AOP är ett av tio Cru i Beaujolais. Vingårdarna ligger i södersluttningar där jordmånen består av mineralrik rosa granitjord med en blandning av sand och stenar, så kallad forntida alluvium där stora block av rund och trubbig sandsten ingår.

Denna sandsten bildades för 200 miljoner år sedan men dess ursprung är fortfarande en gåta som diskuteras av geologer.

Druvorna till Lache Moi la Grappe AOP Régnié kommer från en  vingård om 3 hektar, som ligger i lieu-dit La Sibérie som hör till Château de la Terrière. Vinrankorna är planterade 1911 och ger en mycket liten skörd, alltid små druvor av högsta kvalitet. Andelen druvskal i förhållande till druvmust blir då väldigt hög, druvskalen bidrar till vinets hållbarhet trots att man inte tillsatt något svavel utöver den lilla mängd som uppstår naturligt under alkoholjäsningen.
Vinet innehåller under 10 mg/L svavel varför det klassas som svavelfritt, vilket även märks av den ovanligt djupa färgen. Vinodling som gränsar till ekologisk med minimal påverkan i såväl vingård och vinifiering samt buteljering utan filtrering gör att producenten valt att kalla vinet naturvin.