Bodegas San Alejandro

Bodegas San Alejandro

Bodegas San Alejandro grundades 1962 i Miedes de Aragon (Zaragoza) som kooperativ och är resultatet av ett samarbete mellan 150 odlarfamiljer.
Tillsammans har man 950 hektar vingårdar, fördelat på 1 250 odlingslotter eller ”parcelas”. Vingårdarna ligger på mellan 700 och 1100 m.ö.h. vilket gör dem till några av de högst belägna i Spanien.

Namnet Bodegas San Alejandro är taget för att hedra San Alejandro vars kvarlevor vilar i Franciskanerklostret i den närliggande staden Miedes.

Bodegas San Alejandro är den största produceten av vin inom DO Calatayud.

Man fokuserar huvudsakligen på garnacha och är idag en referens inom regionen vad gäller just denna druvsort, men man odlar även tempranillo, syrah, garnacha blanca och viura i mindre omfattning.
Den absoluta merparten av produktionen går på export.

Vingårdarna ligger på historisk mark i närheten av det som en gång var den keltiberiska staden Segeda. I området har man hittat tecken på vinframställning redan på 200-talet f.Kr., vinodlingen spred sig sedan på 1100-talet via cisterciensermunkarnas som grundade det närliggande klostret Monasterio de Piedra.

De stora temperaturskillnaden mellan dag och natt resulterar i långsam mognad, faktum är att man skördar så sent som i oktober-november, bland de senaste i Europa.

Detta, i kombination med en stor andel gamla vinrankor och en väldigt varierad jordmån med allt från svarta och röda skifferjordar, till kalkrika sten och lerjordar resulterar i högkvalitativa, nyanserade och eleganta viner.

Det torra, soliga och blåsiga klimatet gör att man kan odla i stort sett helt utan bekämpningsmedel och man har ett stort hållbarhetsfokus.

Utöver vinframställningen har man satsat stort på vinturism och driver en egen, välbesökt restaurang; "La Cocina de Baltasar".