Castiglion del bosco

Castiglion del Bosco

Själva fästningen Castiglion del Bosco har en historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet, men det är på 1880-talet som egendomen börjar bli omtalad för sitt vin. Det är nämligen här som man vid den här tiden isolerar den variant av den traditionella druvsorten Sangiovese som sedermera blir känd som Brunello och ger det berömda vinet Brunello di Montalcino.
När vintypen erhåller den högsta ursprungsklassificeringen DOCG år 1967, är man en viktig del i det och bildandet av konsortiet för alla odlare i trakten. Egendomen ligger nordväst om staden Montalcino, där jorden är särskilt stenig och mager och ger några av de allra finaste och mest strukturerade viner.

     

 
På deras 2 000 hektar stora ägor är bara 62 hektar planterat med vin, fördelat över två vingårdar som båda sköts om enligt ekologiska metoder.

Den 20 hektar stora Gauggione ligger nedanför fästningen, därtill har man den 42 hektar stora vingården Capanna. 

Urpsrung

Toscana är med staden Florens och vindistrikt som Chianti Classico ett av Italiens mest historiska och välkända vindistrikt och det är idag den sjätte största vinregionen i Italien. Det är också en av de vackraste med sitt kuperade landskap, sina små pittoreska byar och böljande landskap och sitt härliga Medelhavsklimat.
Här finner man hjärtat för landets stolta druvsort Sangiovese, som täcker två tredjedelar av den stora vingårdsarealen och den återfinns i berömda viner som Chianti och Vino Nobile di Montepulciano samt det som brukar hyllas som det största av dem, Brunello di Montalcino, som kommer från den varmaste och torraste delen av Toscana.