Brunello di Montalcino

  • 2017
  • Castiglion del Bosco
  • Italien, Toscana

499 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 70619

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Doften är stor och djup, full att mörk och mogen körsbärsfrukt med nyanser av för området typisk medelhavsvegetation samt vanilj och mörk bitter choklad från ekfaten. Den kvardröjande, långa och eleganta smaken är full av mörk frukt, en god syra och fin mineralitet och den är fast sammansatt av en stiltypisk tanninstruktur som bidrar till den föredömligt torra eftersmaken.

Tillverkning

Vingården Capanna ligger på 350-400 meters höjd nordväst om byn Montalcino och har en mager jordsammansättning av sandsten, lera och skiffersten som lokalt kallas galestro. Efter en rigorös sortering av druvorna, jäses de bästa med sin must i ståltankar under 18 dagar vid cirka 28 grader. Därefter dras vinet över till 225 liter stora franska ekfat, cirka 30 procent nya och resten två till tre år gamla, för malolaktisk jäsning och lagring under 24 månader.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras vid 18-20 grader i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av lamm, grillat eller långkokt kött av annat slag eller viltkött är perfekt. Även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt. För att möta upp vinets strävhet och runda av den, rekommenderas att man lägger till en något krämigt tillbehör, som gnocchi eller pasta i gräddsås eller potatisgratäng.

Recensioner

93 poäng (++) Ett torrt, friskt vin med elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av plommon, vildhallon, mullbär, ljus choklad, ceder, kryddor, mineraler och fat. Drick 20-30.

Dina Viner Professional
22 september, 2020