Château Lilian Ladouys

Det vackra slottet Chateau Lilian Ladouys ligger i Saint Estèphe i Medoc på vänstra stranden eller Rive Gauche i Bordeaux.

Egendomen La Douys som betyder källa på gascogne dialekt omnämns redan på 1500-talet, Slottet och egendomen klassades som Cru Bourgeois Supérieur på 1800-talet. I första utgåvan av vinguiden Féret 1850 rankades Lilian Ladouys som det bästa vinet i St Estèphe.
I början av 1900 talet var egendomen på sin topp med och bestod då av ca 60 hektar, men med början under mellankrigsåren började egendomen att styckas upp och sälja av bit för bit, för att i princip helt försvinna i början 1980.

I mitten av 1980 talet övergick slottet i familjen Thiéblots ägo som gjorde stora ansträngningar för att återskapa vingårdarna, slottet fick då tillägget Lilian i namnet efter Christian Thiéblots hustru med samma namn. Man lyckades genom sitt arbete att återupprätta slottets anseende i och med den framgångsrika årgången 1990.

Efterföljande ägare har alla fortsatt gjort stora investeringar och förbättringar vilket ånyo avspeglas i vinets kvalitet och ryktbarhet. Senast i raden är familjen Lorenzetti som tog över 2008 och genom stora investeringar förnyade hela vineriet 2009.

Idag omfattar egendomen 48 hektar, fördelade på 90 jordlotter jämt spridda över appellationen St Estèphe. Några av vingårdarna ligger bara ett stenkast från storheter som Cos d’Estournel och Lafite Rothschild.  Jordmånen består dels av väldränerad grusjord dels av den för St Estèphe så typiska blandningen av lerjord och kalksten.

Den dominerande druvsortern är Cabernet Sauvignon med 60% följt av Merlot med 35% och en liten andel Cabernet Franc med 5%, snittålder för vinrankorna är 40 år. Vinet jäser i temperaturkontrollerade rostfria tankar och lagras sedan i 18 månader i franska ekfat, varav en tredjedel är nya för varje årgång.