First Drop

FIRST DROP

I den kultförklarade regionen Barossa i South Australia gör John Retsas och Matt Gant högklassiga viner med mycket attityd under namnet First Drop Winery.  Det handlar om smakrika viner med textur och en gnutta ”funk” från unika vingårdar i Barossa Valley, McLaren Vale och Adelaide Hills. Matt Gant kommer ursprungligen från England där han kom i kontakt med vin när han läste geografi på universitetet. Matt blev vinfrälst efter en vinresa och efter avklarade studier satte han av till Nya Zeeland för att arbeta på vineri.
Det blev startskottet på Matts karriär, som tog honom till Spanien, Italien, Portugal, USA och slutligen Australien.


 John Retsas är uppvuxen i Australien av europeiska föräldrar. 
Vin var en naturlig del av kulturen hemma hos John, eftersom föräldrarna var mycket vinintresserade. Familjen provade även på egen tillverkning, då på McLaren Vale grenache. John har sysslat med marknadsföring hos flertalet stora australiska producenter.

Det man först lägger märke till hos dessa viner är de fräcka etiketterna. Vissa har tecknad serie som handlar om årets skörd, andra etiketter består av fotografier eller konstverk. De har ofta glimten i ögat mot Europas vinländer och många av vinerna innehåller även spanska, italienska och portugisiska druvsorter.

Hur började allt?

Trots sin avdramatiserade inställning till vin, gör de riktigt seriösa viner kvalitetsmässigt. De får återkommande bra betyg i internationell press; 5 stars av den australiske vingurun James Halliday för att ta ett exempel.

I videon här bredvid berättar Matt och John om hur deras intresse för vin startade. Om resan till att bli vinmakare, hur deras samarbete började och deras avslappnade filosofi som vinmakare. 

Viner från First Drop