Wither Hills

Wither Hills

Wither Hills grundades 1994 med visionen att framställa förstklassiga viner med stor typicitet för både druvsort och ursprung. Det är i Wairau Valley i Marlborough och framför allt i de södra dalgångarna man är lokaliserad och man har idag omkring 300 hektar egna vingårdar.

Det mesta är planterat med Sauvignon Blanc som sig bör, men man gör också utmärkta viner av Riesling, Chardonnay, Pinot Gris och Pinot Noir. Från de tre vingårdarna Rarangi, Taylor River och Benmorven gör man vingårdsbetecknade viner Sauvignon Blanc och Pinot Noir.

Bakom vinerna står ett starkt team om tre vinmakare.

Nya Zeeland är med sina omkring 33 500 hektar vinodling ett förhållandevis litet vinland. Även om man har odlat vin här sedan mitten av 1800-talet, är det först de senaste 30 åren som landets vinkultur har utvecklats och blivit omtalad. Det var just med druvsorten Sauvignon Blanc man slog igenom och med 60 procent av den planterade arealen och hela 72 procent av landets totala vinproduktion är Nya Zeeland närmast synonymt med Sauvignon Blanc.
Vinerna kommer från Marlborough där nära 23 000 hektar är planterat med vin och Sauvignon Blanc. Marlborough är uppdelat i tre underdistrikt där den stora plana Wairau Valley i den norra delen av distriktet, där jordarna är grusiga med inslag av gamla flodavlagringar, är det största. 


I en serie av dalgångar upp mot bergen i den södra delen av det här området ligger Southern Valleys som har tyngre jordar och är särskilt passande för Pinot Noir.

Det svalaste distriktet heter Awatere Valley och ligger i en separat dalgång ut mot kusten alldeles söder därom. Också här är det Sauvignon Blanc som dominerar.

Klimatet är alltid soligt, men tack vare närheten till det svala havet har man ett perfekt klimat med växelverkan av sol och svalka – vilket leder till intensivt fruktiga och syrafriska viner med elegans.  

Viner från Wither Hills