André Clouet

Jean-François Clouet är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven pinot noir, som är hembyn Bouzys viktigaste druvsort. Han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne.

Traditionen att göra champagne finns i familjens gener sedan 1741, men man har alltid varit en liten odlare som uteslutande gör vin från sina egna vingårdar till att idag även köpa druvor av långtidskontrakterade odlare bland grannarna.
Idag har man nio hektar stora vingårdsägor i byarna Bouzy och Ambonnay och Jean-François gör champagner i en generös men absolut torr och
välstrukturerad stil med tydlig druvsortskaraktär.

Några av vingårdslotterna ligger alldeles intill de som Bollinger gör sina dyrbara prestige cuvéer från bland annat den unika Vieilles Vignes Françaises.

Man gör både årgångslösa och årgångsbetecknade champagner, tre toppcuvéer samt två stilla viner i burgundisk stil med ursprunget Coteaux Champeois.

Ursprunget

Bouzy i underdistriktet Montagne de Reims är en av de byar som rankas som grand cru i Champagne. Här odlas vin på 380 hektar, av vilket pinot noir täcker 334 hektar och chardonnay 42 hektar, bara fyra hektar är planterat med pinot meunier.

Det är dock pinot noir som byn är känd för och här ger den viner med god kropp och generös äppelliknande frukt. Många champagnehus har vingårdar här eller köper druvor härifrån för att använda dem i sina prestigeviner.

André Clouet är en av byns allra bästa producenter.  

Champagne

Frankrike

Roséchampagne

Frankrike

Vita torra viner

Frankrike