Stellar Organics

Stellar Winery

Stellar Winery är den största och främsta producenten av ekologiska och Fair Trade viner i Sydafrika. Man har sitt vineri i natursköna Namaqualand strax utanför staden Vredendal.

Man är mer av vinproducent än vinodlare och har därför ett omfattande och nära samarbete med ekologiskt certifierade vinodlare över hela Western Cape.

Hållbarhet

Det unika med Stellar Winery är att man har skapat hållbara förhållanden för alla arbetare, både de fast heltidsanställda arbetarna i vingårdarna och i vineriet och de som anlitas säsongsvis för bland annat skörd.

Bland annat har dessa arbetare fått en sammanlagd ägarandel på 26 procent i företaget genom aktier i Stellar Winery Empowerment Trust.
Därför har man kunnat certifiera sig som IMO Fair for Life.

Sydafrika har en flera hundra år gammal vinhistoria, men det är först på 1990-talet som landet fick en internationell status som kvalitetsproducent. Utvecklingen sedan dess har varit enastående och kvaliteten är idag generellt sett mycket hög. Idag odlas vin på cirka 102 000 hektar och även om Chenin Blanc är den mest planterade druvsorten, är Sydafrika idag känt både för sina vita och röda viner.

Vinerna från Stellar Winery kommer framför allt från vingårdar i Olifants River, som bland annat innefattar det flacka landskapet i Citrusdal Valley och vingårdar på högre höjd Cederberg Mountain. Den här delen av Sydafrika har ett tydligt svalt klimat influerat av Atlanten och därmed får vinerna en god fräschör.

Ekologiskt och Fair Trade

Stellar Organics jobbar aktivt för att möta den ständigt ökande efterfrågan av ekologiskt och Fair Trade vin. 


Här bredvid kan ni se vinmakaren Klaas Coetzee berätta mer om deras filosfi. 

Viner från Stellar Winery