Stellar Organics

Stellar Winery är den största och främsta producenten av ekologiska och rättvisemärkta viner i Sydafrika. Man har sitt vineri i natursköna Namaqualand strax utanför staden Vredendal. Man är mer av vinproducent än vinodlare och har därför ett omfattande och nära samarbete med ekologiskt certifierade vinodlare över hela Western Cape.

Det unika med Stellar Winery är att man har skapat hållbara förhållanden för alla arbetare, både de fast heltidsanställda arbetarna i vingårdarna och i vineriet och de som anlitas säsongsvis för bland annat skörd.

Bland annat har dessa arbetare fått en sammanlagd ägarandel på 26 procent i företaget genom aktier i Stellar Winery Empowerment Trust. Därför har man kunnat certifiera sig som IMO Fair for Life.

Urpsrung

Sydafrika har en flera hundra år gammal vinhistoria, men det är först på 1990-talet som landet fick en internationell status som kvalitetsproducent. Utvecklingen sedan dess har varit enastående och kvaliteten är idag generellt sett mycket hög. Idag odlas vin på cirka 102 000 hektar och även om Chenin Blanc är den mest planterade druvsorten, är Sydafrika idag känt både för sina vita och röda viner.

Vinerna från Stellar Winery kommer framför allt från vingårdar i Olifants River, som bland annat innefattar det flacka landskapet i Citrusdal Valley och vingårdar på högre höjd Cederberg Mountain. Den här delen av Sydafrika har ett tydligt svalt klimat influerat av Atlanten och därmed får vinerna en god fräschör.

Stellar Judo

Stellar Foundation vet att det finns stora fördelar med sport, speciellt för barn och ungdomar. Och just därför driver de klubben Stellar Judo som ger barnen till de anställda chansen att lära sig sporten och bli en del av gemenskapen som sporten medför.

Stellar Judo deltog nyligen i de sydafrikanska judo-mästerskapen som tog plats i Port Elizabeth. För vissa av barnen var det första gången de fått möjligheten att resa bortom sina hem i Vredendal. 

Flera medaljer till Stellar Judo!

Två guld gick till Stellar Judo och närmare bestämt Nicole Farao och Juanita van Wyk - barn till anställda vid Stellar Winery. Även Owen Palm, klubbens tränare och själv anställd vid Stellar Winery, vann guld i sin ålders-och viktklass.

Flera silvermedaljer gick till klubben och tränaren Owen berättar att klubben har stor inverkan på barnen och ungdomarnas liv. Stellar Judo lär dem disciplin och ger dem en känsla av stolthet vid träning och klubbaktiviter. Klubben ger dem också möjligheterna att se omvärlden och få erfarenheter de annars gått miste om.

Wineworld Sweden är stolta över Stellar Judo och är glada att vi fick möjligheten att hjälpa dem att åka iväg på mästerskapen!

Viner från Stellar Winery