Stellar Organics

Stellar Winery

Stellar Winery är den största och främsta producenten av ekologiska och rättvisemärkta viner i Sydafrika. Man har sitt vineri i natursköna Namaqualand strax utanför staden Vredendal. Man är mer av vinproducent än vinodlare och har därför ett omfattande och nära samarbete med ekologiskt certifierade vinodlare över hela Western Cape.

Det unika med Stellar Winery är att man har skapat hållbara förhållanden för alla arbetare, både de fast heltidsanställda arbetarna i vingårdarna och i vineriet och de som anlitas säsongsvis för bland annat skörd.

Bland annat har dessa arbetare fått en sammanlagd ägarandel på 26 procent i företaget genom aktier i Stellar Winery Empowerment Trust. Därför har man kunnat certifiera sig som IMO Fair for Life.

Urpsrung

Sydafrika har en flera hundra år gammal vinhistoria, men det är först på 1990-talet som landet fick en internationell status som kvalitetsproducent. Utvecklingen sedan dess har varit enastående och kvaliteten är idag generellt sett mycket hög. Idag odlas vin på cirka 102 000 hektar och även om Chenin Blanc är den mest planterade druvsorten, är Sydafrika idag känt både för sina vita och röda viner.

Vinerna från Stellar Winery kommer framför allt från vingårdar i Olifants River, som bland annat innefattar det flacka landskapet i Citrusdal Valley och vingårdar på högre höjd Cederberg Mountain. Den här delen av Sydafrika har ett tydligt svalt klimat influerat av Atlanten och därmed får vinerna en god fräschör.

Stellar Foundation

Stellar Winery har dessutom startat Stellar Foundation, en ideell organisation som driver utvecklingsprojekt för att förbättra levnads- och arbetsvillkoren på vingårdarna och i de samhällen där arbetarna på Stellar Winery kommer ifrån. Organisationen har sedan starten 2004 genomfört en rad framgångsrika och väl genomförda projekt.

Här bredvid berättar social development manager Irene Dell mer om Stellar Foundation och dem olika projekten som de arbetar med. 

Viner från Stellar Winery