Mazis-Chambertin Grand Cru

  • 2013
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

2 395 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LM3901

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Tillverkning

Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar.

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras. Man gör normalt sett bara tre eller fyra fat om året av det här vinet, således 900 eller 1 200 flaskor.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa. Vinet kan drickas ungt eller lagras i 10-15 år för större nyansrikedom och lenare textur.

Information

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. En av de allra mest berömda byarna i Bourgogne är Gevrey-Chambertin som ligger i den norra delen av Côte de Nuits. Med sina 500 hektar vingård är det också en av de största byarna i hela Bourgogne, men än mer beror byns fina rykte på de nio grand crus som ligger på en lång svag sluttning söder om byn ner mot Morey-Saint-Denis. Vingårdarna Chambertin och den intilliggande Chambertin-Clos de Bèze är de mest kända och högst prissatta. I den norra delen av sluttningen, i utkanten av byn, ligger den 8.79 hektar stora Mazis-Chambertin som oftast ger ett lite lenare och silkigare vin.