Rocamadre Criolla

  • 2022
  • Rocamadre
  • Argentina, Mendoza

221 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 94124

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Karaktär

Ett lätt och friskt vin med ljust hallonröd färg, mjuka tanniner och toner av granatäpple, solmogen citrus, syrliga röda bär, apelsinskal och färska örter.

Tillverkning

Vinet är gjort av Criolla Grande och Criolla Chica, en blandning av gröna- och blå druvor. Vinet är ett naturvin, gjort med minimal intervention, spontantjäst, ofiltrerat.

Lagring

Vinet är lagrat 6 månader i cementtank före buteljering.

Passar till

Det här är ett trevligt vin att servera som aperetif men även ett utmärkt val till charkuterier och milda ostar.

Information

Paraje Altamira blev en egen appellation 2013 och var den första geografiska beteckningen i Argentina som skapades baserat på terroir och inte på grund av tidigare etablerade landgränser.

Recensioner

Hej och välkommen till den moderna skolan av Argentina. Fast med hjälp av två gamla druvor – criolla grande och criolla chica, två av landets mest historiska druvor. Tänk inte malbec, tänk tvärtom, och servera källarsval. Därefter – njut av röda körsbär, viol, lavendel, timjan och sprittande fräschör.

DinVinguide.se, Sofia Ander
08 maj, 2023

Unga Rocamadre håller till i Uco-dalen där druvorna i detta vin, criolla grande och criolla chica, har sitt fäste på 60-åriga vinrankor i fyra hektar vingårdar. Det är ett vin och årgång som lever högt på sin örtblommiga och limestone fästande, välstämt taninnskärpta juicy fruktighet. En rödnosad sådan med mörka viol och lakritsdraperier. Det är uppdaterat fräscht med lager och substans liksom ursprungsnärvaro och längd i slutsteget. Ett småskaligt vin med familjär själ och stolthet.

Livets Goda, Anders Enquist
04 maj, 2023

Naturligt höghöjdsvin från Cuyo av lokala druvorna criolla grande och criolla chica. Så här blir det om man korsar en musiker och en konstnär i en vingård. Excentriskt och spännande med solvarm frukt, mogna jordgubbar och hallonmos, röda äpplen, pomerans och örter i lätt frizzy stil. Lite tunn i eftersmaken men med kryddig eftersmak.

Winetable.se, Pär Strömberg
11 maj, 2023

Ofiltrerad, mycket fruktig stil med tropiska inslag, drag av örter, lite syltig med stram syra och saftig. Criolla grande är en av Argentinas vanligaste druvor, men vinerna går sällan på export.

Di Weekend