André Clouet 1911

  • NV
  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

689 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 74145

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 7,5 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor, stram och nyanserad i en svalt fruktig stil som drar åt citrus med en försiktig nyans av röda äpplen och med en komplex ton av nygräddad brioche. Smaken är medelfyllig, rent fruktig och elegant med en stram och uppfriskande eftersmak som också den bjuder på en fin nyans av röda vinteräpplen.

Tillverkning

Man följer såklart den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar och i neutrala ekfat som har köpts från Sauternes. I just den här prestigechampagnen har man låtit blanda omkring 10 årgångar för att ge den en större komplexitet och ett extra djup, men hälften av vinet kommer från den strama årgången 2008.

Lagring

Vinet lagras i 7 år på sin jäst innan dégorgering och eftersom Jean-François vill ha sina champagner torra, har hans champagner alltid en låg dosage.

Passar till

Även om champagne ofta ses som en aperitif, och den här champagnen såklart också passar utsökt som sådan, vill vi även rekommendera den till mat. Detta just för sin smakrikedoms skull. Servera gärna till halstrad fisk som röding eller lax, skaldjur av alla dess slag och även hårdostar som får vinet att blomma. Låt tillbehör bygga på syra och sälta, då bevaras vinets fräschör bäst. Serveras vid cirka 8 grader, gärna i ett glas med lite större kupa så att alla aromer tillåts blomma ut. Vinet kan lagras i minst 10 år.

Information

Cuvée 70. 50% av årgång 2008, 50% solera av 2009,2010 och 2012.