André Clouet Grande Réserve

  • NV
  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

349 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 7686

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 7,8 g/l

Restsocker 6 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Vegan

Karaktär

Det här är en underbart rik och skolboksmässig champagne av Pinot Noir, doften är medelstor och fylld av nybakat bröd, blodgrapefrukt och röda vinteräpplen och smaken är knappt medelfyllig, fint fruktig men helt torr med en frisk syra och en viss brödighet från lagringen.

Tillverkning

Vinet görs uteslutande av Pinot Noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée. Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar. Ungefär en tredjedel av basvinet kommer från 2011 och lika mycket från 2010, resten är en cuvée av 10 något äldre årgångar för en större komplexitet och ett extra djup.

Lagring

Vinet lagras i 3 år på sin jäst innan dégorgering och för en helt torr smak har man låg dosage.

Passar till

Även om champagne ofta ses som en aperitif, och den här champagnen såklart också passar utsökt som sådan, vill vi även rekommendera den till mat. Detta just för sin smakrikedoms skull. Servera den till lätthalstrad fisk, gärna röding eller lax, eller till halstrad hummer eller havskräfta, den passar även utmärkt till mildare rätter av kyckling och till hårdostar. Låt tillbehör bygga på syra och sälta, då bevaras vinet fräschör bäst. Serveras vid cirka 8 grader, gärna i ett glas med lite större kupa så att alla aromer tillåts blomma ut.

Recensioner

Avrundad, rätt mogen doft med röda bär, röda äpplen, persika, lite läder, gul citrus och mineral. Medelfyllig, torr smak med fruktig attack, utvecklat och komplext mittparti med krämig mousse, utmärkt längd och gott slut med mineralsälta. Pinot noir.

In Vino
28 november, 2022

I Champagne framhåller man gärna sin långa historia, som att André Clouet grundades 1751. Vinmakaren Jean-François Clouet gör detta stillsamma, diskreta vin på enbart pinot noir. Här finns en doft av röda vinteräpplen, rostat bröd med kryddiga toner. Apéritif med salta nötter.

Marie Oskarsson, Mark-Posten
04 januari, 2023