André Clouet Rosé

  • NV
  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

349 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 77253

Sortiment Systembolagets fasta

Restsocker 7 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Färgen är svagt rosa och doften medelstor och påfallande elegant i en stram och svalt bärig stil med finstilta nyanser av blodgrapefrukt, röda äpplen, smultron och nygräddat vetebröd. Smaken är lätt till medelfyllig, charmerande fruktig men torr med en len textur och frisk syra.

Tillverkning

Vinet görs uteslutande av Pinot Noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée. Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar. Ungefär 15 procent av vinet i den här cuvéen är dock ett stilla rött vin av Pinot Noir från Bouzy, vilket blandas i det vita vinet innan den andra jäsningen i flaskan.

Lagring

Vinet lagras i 3 år på sin jäst innan dégorgering och för en helt torr smak har man låg dosage.

Passar till

Roséchampagne är den perfekta romantiska aperitifen, men den kan självklart drickas vid alla trevliga tillfällen. Man dricker den som den är, då gärna i en klassisk champagneflöjt, eller till finstämda rätter av vit eller röd fisk, till skaldjur i mild vitvins- eller smörsås, eller till eleganta vitmögelostar som Brillat-Savarin, Chaource eller Brie. Serveras vid cirka 8 grader. Champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för lite mer utvecklad komplexitet.

Recensioner

BRA KÖP! Friskt och stramt rödbärig med liten mineralitet och aptitretande finish.

Allt om vin - Gunilla Hultgren Karell
25 maj, 2021