André Clouet Rosé

  • NV
  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

429 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 77253

Sortiment Systembolagets fasta

Restsocker 7 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Vegan

Karaktär

Färgen är svagt rosa och doften medelstor och påfallande elegant i en stram och svalt bärig stil med finstilta nyanser av blodgrapefrukt, röda äpplen, smultron och nygräddat vetebröd. Smaken är lätt till medelfyllig, charmerande fruktig men torr med en len textur och frisk syra.

Tillverkning

Vinet görs uteslutande av Pinot Noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée. Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar. Ungefär 15 procent av vinet i den här cuvéen är dock ett stilla rött vin av Pinot Noir från Bouzy, vilket blandas i det vita vinet innan den andra jäsningen i flaskan.

Lagring

Vinet lagras i 3 år på sin jäst innan dégorgering och för en helt torr smak har man låg dosage.

Passar till

Roséchampagne är den perfekta romantiska aperitifen, men den kan självklart drickas vid alla trevliga tillfällen. Man dricker den som den är, då gärna i en klassisk champagneflöjt, eller till finstämda rätter av vit eller röd fisk, till skaldjur i mild vitvins- eller smörsås, eller till eleganta vitmögelostar som Brillat-Savarin, Chaource eller Brie. Serveras vid cirka 8 grader. Champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för lite mer utvecklad komplexitet.

Recensioner

Laxrosa färg. God, fruktig, rödbärig doft med inslag av hallon, smultron, lingon, gult äpple, aprikos, småcitrus och kritig mineralton. Medelfyllig, torr, god, fruktig smak med pigg mousse, mycket bra längd med nyanserade aromer, fin, lagom stram syra och rent, fast slut.

In Vino
28 november, 2022

Roséchampagne med rödbäriga, tydligt friska drag. Inslag av bröd, citrus och en lätt, elegant mineralton. Gärna till chips toppade med löjrom, gräddfil och gräslök.

Gunilla Hultgren Karell, Expressen, Leva & Bo
10 juni, 2022

Allt sedan min mamma var på besök hos, den ack så charmante, Jean Francois har hon glittrat lite extra i blicken då dessa bubblande skapelser ställts fram på bordet. Kanske har det att göra med den komplimang (vilken handlade något om vackra ögon) som slängdes hennes väg under provningen, eller så är det helt enkelt för att min ömma moder faktiskt är en riktig champagneälskare. Till den här flörtigt, fruktstinna flaskan skulle jag servera en uppvispad getostcréme på en flortunn skiva gyllenrostad levain, toppa med krossade pistagenötter och en liten bit limekokt jordgubbe samt nymalen svartpeppar.

Maja Berthas, winetable.se
27 maj, 2022

Clouet är som bekant en i Sverige populär mästare av druvan pinot noir, så även i sin rosa variant. Här blir man inbjuden på ett fat av sommarfrukt med fokus på smultron, hallon, röda äpplen och blodgrape. Smaken fylls vidare av mineraler och lite vitt bröd i avslutet.

Fredrik Schelin, dinvinguide.se
22 april, 2022

Doften bjuder på stramt hållen rödbärighet med smultron i spetsen uppbackad av röda bioäpplen, kaksmulor och örtiga nyanser samt blodapelsin. Smakprofilen visar upp en medelfyllig känsla med alert mousse, fin torr känsla och rent driv i det rödbäriga samt viss blodcitrus. En vinös champagne med fin syraryggrad, dessutom mycket sympatiskt prissatt.

Livets Goda
21 mars, 2022