Colomé Estate Malbec

  • 2020
  • Bodega Colomé
  • Argentina, Salta

kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1032718

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Intensivt djupröd i färgen. Inslag av björnbär, mogna röda frukter, peppar och en viss kryddighet. En frisk syra som tillsammans med kraftiga tanniner ger ett komplext vin.

Tillverkning

Lång skalmaceration och alkoholjäsning.

Lagring

Vinet är lagrat 15 månader i franska ekfat.

Passar till

Grillat nötkött, örtkryddade lammracks med tillbehör som chimchurri, grillade grönsaker, potatisgratäng, sötpotatis, ugnsrostade rotsaker och stekt svamp. Passar även väldigt bra med hårdostar.

Information

Druvorna till detta vin kommer från fyra vingårdar på hög höjd i Calchaquí Valley, Salta; La Brava belägen på 1750 m.ö.h. Colomé på 2300 m.ö.h., El Arenal på 2600 m.ö.h. samt Altura Maxima på 3111 m.ö.h Bodega Colomé och vingården Altura Maxima är världens högst belägna vineri och vingård. Odlingen på hög höjd resulterar i högre UV-strålning och tjockare druvskal.

Recensioner

Här möts vi av malbecfrukt som bland annat har sin hemvist i världens högst belägna vingård, det vill menas 3 111 meter över havet. Resten av frukten kommer från vingårdar ”endast” belägna 2 600, 2 300 och 1 700 meter över havet. I källaren lagring 15 månader i använda franska ekfat och efter det 6 månaders vila i butelj. Svalkande med mogna tanniner i den annars mörkt och också mogna luftning frukten har med stendragen, örtrosad och violdragen blåbär, björnbär, plommon och cassis i hållningen. Det är ett rikt, fast och ytterst tonskönt vin med stark och attraherande personlighet. Det är inte märkligt att vi slutligen belyser det extremt låga priset vinet har…

Anders Enquist, Livets Goda
01 januari, 2023