Jordan Barrel Fermented Chardonnay

  • 2022
  • Jordan Wines
  • Sydafrika, Stellenbosch

219 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 73664

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 3,9 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Vegan

Karaktär

Utseendet är halmgult och doften medelstor med en mild ekfatskaraktär i den annars finstämda fruktigheten som drar åt citrus, citronskal, gula äpplen och blommor. Smaken är medelfyllig, rent fruktig med nyanser av tropisk frukt, mogen melon och persika, den är elegant med en krämig textur och frisk syra med en liten nyans av ekfaten. Eftersmaken är medellång och nyanserad.

Tillverkning

Vingårdarna till det här vinet ligger på östligt och sydliga exponerade sluttningar på 250-310 meters höjd och planterades mellan 1986 och 2004. Druvorna skördades från början av februari och en månad framöver. De pressas långsamt i hela klasar och den klara musten jäses sedan i 228 liter stora Bourgogne-fat, cirka 45 procent nya som bidrar med en lätt kryddig och rostad nyans och resten ett till ett år gamla som ger vinet en lenare textur. Vinet har mognat i faten på sin doft- och smakrika jästfällning under 9 månader, med viss bâtonnage, och har gått igenom full malolaktisk jäsning.

Passar till

Lämplig serveringstemperatur är 12 grader, det bör serveras i glas med medelstor kupa, och passar bäst till medelkraftiga men eleganta rätter av fisk och skaldjur i största allmänhet, både kokta och halstrade, samt till rätter av rostade rotsaker eller primörgrönsaker med feta såser. Det passar också bra till komjölkostar. Vinet dricks med fördel ungt, men kan utvecklas positivt under några år.