Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc

  • 2022
  • Jordan Wines
  • Sydafrika, Stellenbosch

179 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 88037

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 6,1 g/l

Restsocker 3,8 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 14,0 %

Vita torra viner

Vegan

Karaktär

Vinet har en medelfyllig och tydligt tropiskt fruktig smak med en god fräschör och en viss karaktär av ekfaten, främst en krämig textur och lätt nötig nyans. Doftmässigt noteras gul stenfrukt, söt citrus, citronskal och honung samt en liten vaniljnyans av ekfaten och totalt sett är det ett välbalanserat vin med viss längd.

Tillverkning

Druvorna kommer från en vingård på 220 meters höjd, planterad 1982 i en lerhaltig granitjord. De skördas under den första hälften av februari, pressas långsamt i hela klasar och efter att musten har fått sedimenteras i två dygn, och omkring två tredjedelar av musten jäses sedan 228 liter stora franska ekfat som till 30 procent var nya för textur och komplexitet och resten i ståltankar för att bevara vinets fräschör. Vinet mognar på sin jästfällning under nio månader med viss bâtonnage.

Passar till

Lämplig serveringstemperatur är 12 grader, gärna serverat i glas med medelstor kupa, och det passar bäst till medelkraftiga men eleganta rätter av fisk och skaldjur i största allmänhet, både kokta och halstrade, samt till rätter av rostade rotsaker eller primörgrönsaker med feta såser som bör ha en fint syrlig smaksättning. Det passar också bra till feta färskostar, komjölkostar och hårdostar. Vinet dricks med fördel ungt, men kan utvecklas fint under några år.

Information

Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc har fått sitt namn efter Louis Albert Péringuey som ledde fighten mot phylloxera och översåg importen av amerikansk rootstock till Sydafrika på slutet av 1800-talet.