Jordan Nine Yards Chardonnay

  • 2022
  • Jordan Wines
  • Sydafrika, Stellenbosch

379 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 73585

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,5 g/l

Restsocker 2,7 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor med en djup och koncentrerad och solmogen men samtidigt sval och elegant frukt med nyanser av gula plommon, lime och citrusskal, därtill med en diskret nötig och rostad fatnyans. Smaken är medelfyllig, rikt texturerad och något fet med en elegant frukt och god syra som skapar en utsökt balans.

Tillverkning

Druvorna sorteras noga och avstjälkas sedan varefter druvorna pressas långsamt i pneumatiska pressar.

Lagring

Musten jäses sedan till viss del helt naturligt med till största del med en jäst från Bourgogne i 228 liter stora franska ekfat, 92 procent nya och resten ett år gamla. Vinet går igenom malolaktisk jäsning och lagras på sin jästfällning med viss bâtonnage under 13 månader.

Passar till

Lämplig serveringstemperatur är 12 grader, gärna serverat i glas med medelstor kupa, och det passar bäst till medelkraftiga men eleganta rätter av fisk och skaldjur i största allmänhet, både kokta och halstrade, samt till rätter av rostade rotsaker eller primörgrönsaker med feta såser. Det passar också till komjölkostar, gärna hårda. Vinet dricks med fördel ungt, men kan utvecklas fint under några år.

Information

"Vinet har fått sitt namn från uttrycket ""The whole nine yards"" - hela vägen! och det har man verkligen gått i detta fall. 100% Chardonnay från de bästa odlingslägena, lågt skördeuttag ger högre komplexitet. Fatlagrat och endast lätt filtrerat är detta ett vin som håller den Sydafrikanska flaggan högt!"