Kevin Arnold Shiraz

  • 2017
  • Waterford Estate
  • Sydafrika, Stellenbosch

319 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 6506

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,4 g/l

Restsocker 0,7 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Vinet har en mörk och tät färg, en medelstor och intensivt fruktig doft i mörk och kryddig druvtypisk stil, med fina toner av björnbär och svarta körsbär med nyanser av lakritsrot och krossad peppar och med en snyggt integrerad mockaton av ekfaten. Smaken är medelfyllig, rikt fruktig och även den lätt kryddig med tydliga men väl mogna tanniner, en god syra och en kvardröjande elegant eftersmak.

Tillverkning

Druvorna skördas för hand och därefter sorteras de noga för att avlägsna både skadade och inte helt perfekt mogna druvor. Man låter avstjälka dem helt och krossar dem sedan lätt, varefter en sex dygn lång urlakning av doft- och smakämnen sker innan alkoholjäsningen sätter igång. Den här tekniken lyfter vinets fruktighet och mer eleganta aromer.

Lagring

Efter jäsningen dras vinet över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 20 procent nya och resten ett till två år gamla, i vilka vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagring i 20 månader.

Passar till

Smakrika unga röda viner som det här vinner på att luftas i karaff i cirka 30 minuter innan det dricks. Temperera det gärna till 18-20 grader och servera det i glas med stor kupa – då kommer vinets rika doft allra bäst till sin rätt. Maten bör vara medelkraftig, grillade fiskrätter kan fungera, men allra bäst är att möta upp vinet med smakrikare fågel-, kött- och vilträtter med mörk fond och gärna någon krämig textur för att fånga upp och runda av vinets unga struktur.

Information

Varje år döper man vinet till något särskilt. Den här årgången har vinet fått tillägg av namnet på Kevin och Heathers äldsta son Robert Charles.