La Mateo Rioja Blanco

  • 2020
  • Bodegas d. Mateos
  • Spanien, Rioja

219 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 96005

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Ett friskt och smakrikt vin med elegant, nyanserad doft och smak av rostade ekfat, vanilj, gula plommon, citrus, stenfrukt, brynt smör och vita blommor. Lång eftersmak.

Lagring

Vinet är jäst och lagrat 12 månader på jästfällningen i nya franska- och amerikanska barriquer.

Passar till

Vinet passar väl till smakrika rätter av vit fisk, gärna med smör och citron, grillade skaldjur eller till stekt majskyckling.

Information

Tempranillo Blanco är en vit druvsort som uppstått genom naturlig mutation av den blå druvsorten Tempranillo. Sedan 2007 är druvsorten godkänd av Consejo Regulador Rioja

Recensioner

Ungt och friskt med persika, päron, krossad sten, bra balans, lite torkad frukt och örter. Både smak – och doft mässigt har det här vinet en lite egen och speciell prägel som man nog antingen tycker om eller också inte. Lite kuriosa är att det är gjort till 100% av tempranillo blanco , en mutation av tempranillo, som upptäcktes av en slump i slutet på 80-talet och som sedan 2007 är godkänd av DO Rioja.

Christian Stojkovic, Vinbanken.se
01 mars, 2023

100% tempranillo blanco från relativt unga vinrankor och ett vin som lever fint på ett friskt rikt driv i medelfylligt utförande. Lagringen under sex månader i franska barrique och amerikanska ekfat ger känning med kryddighet och nötiga instick i den örtgräsigt florerande apelsin, grape och citrondragna hållningen. Dock är det ett mineraliskt, havsstänkt kalkigt driv som dominerar i frukten och ger både syra och greppande karaktär som bär väl i avslutet. Det är en kvalitativ vit Rioja med ungdomlig attraktion och med några fint utvecklande år framför sig.

Anders Enquist, Livets Goda
02 mars, 2023

Mycket smakrikt, torrt vin med aromatiska, tropiska övertoner, även drag av nötter, mandel, smör och äpple att matcha med grillad fläskkotlett med äpple och salvia.

Per Styregård, DI Weekend
03 mars, 2023