Krispig chardonnay till moules frites

 

När skaldjuren är som allra bäst passar vi gärna på! Idag bjuder vi på recept på Moules marinières med pommes frites. Till rätten dricker vi gärna en krispig ekopärla från Frankrike, till exempel L Chardonnay Organic 2024.

Recept för 4 personer

Ingredienser:

- 2 nät blåmusslor (2 kg)
- 2 schalottenlökar (60 g), finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tärning fiskbuljong
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 2 cl äppelcidervinäger
- 1 krukapersilja, grovhackad
- Salt, vitpeppar & cayenne efter smak

Pommes frites

- 1 kg pommes frites
- Neutral olja till fritering (rapsolja)
-Salt & lite persilja

Gör så här:

Musslor

1. Skölj musslorna noga i kallt vatten. Knacka lite lätt på de öppna musslorna, om de inte stänger sig ska de slängas. Ta även bort eventuella skäggtrådar.

2. Hacka lök och vitlök fint och fräs i lite rapsolja tillsammans med vinägern, använd dig gärna av en stor gryta med lock. När löken blivit glansig häller du på vinet och tillsätter buljongtärningen, låt detta koka upp någon minut innan du tillsätter grädden, koka ytterligare några minuten tills allt gått ihop fint. Smaka av med kryddorna.

3. Nu är det dags för musslorna, släng i allesammans i grytan och lägg på locket så de får ångkoka i ca 3–4 minuter tills de alla har öppnat sig.

4. Toppa med färsk, hackad persilja och servera direkt ur grytan.

Pommes frites

1. Fritera pommes vid sidan av i en djup kastrull med rapsolja, oljan ska bli 180ºC innan du börjar fritera. När pommes fritesen är klara låter du dem rinna av på ett fat med hushållspapper, salta direkt när de är varma och strö lite finhackad persilja över vid servering.

 

I glaset