Linguine alle Vongole till en saltstänkt spanjor

Det är lätt att associera skaldjur med ljusa sommarnätter, men faktum är att skaldjur oftast är som allra bäst på hösten. Under de kalla månaderna äter skaldjuren upp sig inför den magra vintern och de blir köttigare i konsistensen. Vad är enklare och lyxigare än den italienska klassikern linguine alle vongole? I glaset ett mineraldrivet vitt vin med läskande syra, till exempel Orballo Albariño 2023.

Recept för 4 personer

Ingredienser:

1 nät hjärtmusslor (1 kg)
400 g linguine
250 g körsbärstomater
2 st vitlöksklyftor, tunt skivade
1 st schalottenlök (40g)
1/2 st färsk röd chili eller 1 tsk chiliflakes
2 dl torrt vitt vin
3 dl pastavatten
1 st fiskbuljongtärning
1/2 kruka färsk persilja
1 st citron (zest)
En skvätt olivolja
Salt & svartpeppar

 

Gör så här:

1. Skölj musslorna noga i kallt vatten och släng de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.


2. Skiva vitlöken och chilin tunt och hacka schalottenlöken fint. Hetta sedan upp olivolja i en djup stekpanna, fräs lök och chili snabbt. När löken blivit glansig så tillsätt halverade körsbärstomater och låt dem puttra med i ca 5 min. När tomaterna blivit mjuka häller du på vinet och buljongtärningen, låt koka upp.


3. Sätt på en stor kastrull med lättsaltat vatten. Koka pastan al dente enligt anvisningarna och glöm inte att spara 3 dl pastavatten.


4. När buljongen kokat upp tillsätter pastavattnet för att binda såsen, när detta kokar ordentligt tillsätter du musslorna, sätt på lock och låt dem ångkoka 3–4 minuter tills de öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig. Häll till sist i citronzest och grovhackad persilja och rör om.


5. Häll sedan i den kokta pastan med musslorna och rör om. Smaka av med svartpeppar och lite citronsaft om så behövs.


6. Lägg upp i djupa tallrikar, ringla över lite extra olivolja och toppa med mer persilja.

 

I glaset