André Clouet Millésime

  • 2015
  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

499 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 94199

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

En mogen och balanserad champagne med delikata toner av röda äpplen, citrus, mineral, brioche och nötter. En torr, frisk och fruktigt champagne med ett långt och balanserat avslut.

Tillverkning

Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i temperaturkontrollerade ståltankar mellan 16 ° C - 18 ° C.

Lagring

Vinet lagras i 7 år på sin jäst innan dégorgering och eftersom Jean-François vill ha sina champagner torra, har hans champagner alltid en låg dosage.

Passar till

Även om champagne ofta ses som en aperitif, och den här champagnen såklart också passar utsökt som sådan, vill vi även rekommendera den till mat. Servera gärna till halstrad fisk som röding eller lax, skaldjur av alla dess slag och även hårdostar som får vinet att blomma. Låt tillbehör bygga på syra och sälta, då bevaras vinets fräschör bäst.

Information

Serveras vid cirka 8 grader, gärna i ett glas med lite större kupa så att alla aromer tillåts blomma ut. Vinet kan lagras i minst 10 år.

Recensioner

Direkt och drivande årgång. Bjuder in på champagnefest med hjälp av bakade äpplen, hasselnötter, gula plommon och mjuk och behaglig textur. Fin kraft á la Clouet och med en fin prislapp också. Gjort på lika delar pinot noir och chardonnay.

DinVinguide.se, Sofia Ander
10 september, 2023

Ren, rund och rik doft med vinteräpplen, päron, bröd, spettekaka, mandlar och nougat. Underbart utmejslad kombination av kraft, smakrikedom och elegans med en lång välbalanserad smak med citrus, äppeltårta, kalk, mineraler och fin syra. Champagne har verkligen blivit kostsamt men André Clouet fortsätter att skapa viner som smakar som de skulle kosta betydligt mer än vad de gör. Servera till en kantarelltoast gratinerad med en rejäl mängd parmesan. Gjort på lika delar chardonnay och pinot noir.

Vinbanken.se, Christian Stojkovic
12 september, 2023

Guldmedalj vecka 37. Inbjudande årgångschampagne, gjord på lika delar pinot noir och chardonnay. Det är bara att poppa och njuta av bakade äpplen, nötter, gula plommon och de mjuka och friska bubblorna.

Dryckeslistan.se
12 september, 2023

Chardonnay och pinot noir i delat syskonskap från Bouzy. Jean-François idévärld är vild men hans viner otroligt välbalanserade och eleganta. Brödig och lätt rökig inledning med äpple och citrus, nougat, örter och klinagande friskmineralitet. Krämig varm kropp balanseras med torr vass och kall mousse.

Winetable.se, Pär Strömberg
13 september, 2023

Vinet är ungdomligt med en ganska återhållsam doft av nybakt bröd, brioche, smör, rött äpple och apelsinskal. Det är stramt och elegant med en fyllig kropp och mycket långt avslut. Helt klart en mycket bra champagne som behöver tre, fyra år till i källaren innan den kommer helt till sin rätt.

Vintelegrafen.se
13 september, 2023

93 poäng, Världsklassvin. En djup, rik och fyllig champagne med solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av vinteräpplen, röda äpplen, pomelo, grapefrukt, bröd, våt sten och mineraler.

Dina Viner Professional Edition
14 september, 2023

Ny årgång av André Clouet´s Millésime och som med tidigare årgångar är även 2015 värd att investera i. Kanske mer än någonsin då likablenden av pinot noir och chardonnay från husets nio hektar i Bouzy förför med dignitet i årgången. Sju år på jästfällningen och elegant i moussegreppet. Det är en mycket vinös akt med finkänslig, vitblommigt luftad citrus, dragen med tillhörande zest, äpplen, nöt liksom röda bär i djupet. Mineraliska lager letar sig snyggt ut i frukt och syra och i tanninernas smått sammetsdragna karaktär. Det är en både frisk, nobelt kryddig och omslutande årgång med fina champagnekvaliteter.

Livets Goda, Anders Enquist
14 september, 2023

Närmast billigt om man ser till kvaliteten. Men ok, mycket pengar men så har vi ett superhärligt vin med intensiv smak, fräschör, äppeltoner, citron, brioche, nougat och en släng av tropiska frukter i relativt långt avslut. Underbart gott till uppskuren finaste pata negran på tunna skivor av surdegsbröd och lite olivolja.

Vinliv.se
10 oktober, 2023