Viña Mayu


Viña Mayu ligger i det allra nordligaste vindistriktet i Chile, Elqui Valley. Bakom företaget står en italiensk vinmakare vid namn Giorgio Flessati från Concilio, ett företag med omfattande verksamhet i Trentino men också på Sicilien.

Flessatis verksamhet i Chile har sin grund i att hans kusin, Aldo Olivier Gramila, som barn följde med sin familj när de utvandrade från Trento i Italien till Coquimbo i Chile. 

   


De båda kusinerna hade genom alla år kontakt med varandra och vävde planer på att göra kvalitetsviner tillsammans.

För några år sedan kom chansen: ett stort dammbygge skulle genomföras och Gramilas ägor skulle läggas under vatten.
Kusinerna beslöt sig då för att anlägga nya vingårdar nedanför dammen och där även bygga ett vineri.

Att man kan odla kvalitetsdruvor med gott resultat så nära ekvatorn som i Elqui Valley beror dels på att havet ger nödvändig svalka, dels att Viña Mayus vingårdar ligger på hög höjd. Den högst belägna vingården ligger på osannolika 1.770-2.000 meter över havet!

Man har ett brett register av druvsorter: chardonnay, sauvignon blanc, semillon, pedro jimenez, moscatel de austria, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese, carmenère, syrah och alicante. I källarna har man den modernaste utrustning som finns att få, bland annat ståltankar med inbyggda pistongsystem för nedpressning av skalhatten, vilket ger rundare tanniner och maximal färgextraktion.
Idag omfattar vingårdarna totalt 240 hektar, med fokus på syrah och carmenère.

Viner från Viña Mayu