Château Lilian Ladouys

  • 2020
  • Château Lilian Ladouys
  • Frankrike, Bordeaux

299 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 95991

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Nyanserat och koncentrerat vin doft och smak med rostad fatkaraktär och toner av svarta vinbär, plommon, skogshallon, kryddor, kakao, kaffe, ceder, örter, viol och mörka körsbär. Lång eftersmak. Vinet vinner på lagring.

Tillverkning

Jäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar.

Lagring

Vinet är lagrat 16 månader i franska 225L ekfat, varav 40% var nya.

Passar till

Smakrika rätter av nötkött, varför inte Entrecôte à la Bordelaise eller till lamm, anka och vilt, gärna med smakrika tillbehör som stekt svamp, potatisgratäng eller hasselbackspotatis.

Information

Château Lilian Ladouys ligger i appellationen St Estèphe i norra Médoc, bara några hundra meter från Château Lafite Rothschild. Slottets historia kan spåras tillbaka till 1564 då Jacques de Becoyran från Lafite var i besittning av det, egendomen omnämndes då som ”La Douys”. 1850 klassificerades slottet som Cru Bourgeois Supérieur. Sedan 2008 ägs Château Lilian Ladouys av Jacky och Francoise Lorenzetti som har gjort stora investeringar i såväl vingården som i vineriet. Familjen är även delägare i Château d’Issan i Margaux.

Recensioner

Så direkt och omedelbart läckert med upplyftande frukt och friska tanniner. Här erbjuds en klassisk och modern Bordeaux, och den behöver inte ligga till sig i decennier. Helgnjut av plommon, tobak, svarta vinbär och peppar till biff och bea.

DinVinguide.se, Sofia Ander
21 augusti, 2023

Stor, rikt mogen Bordeaux med klassiska drag av svarta vinbär, violer, mörka körsbär, plommon, och rökiga fat. Kraftig, välbalanserad eftersmak med choklad, lakrits, bra balans, koncentration och nya fat.

Vinbanken.se, Christian Stojkovic
24 augusti, 2023

59% merlot 59%, 37% cabernet sauvignon, 3% petit verdot och 1% cabernet franc 1% som huset jobbar mycket ömsint och tålmodigt med i källaren för att få ett vin som vandrar i harmonins tecken, vilket det gör i årgången. Utsökt balanserat och välspelande inslag av ceder och tobaks nosad cassis, körsbär, plommon och björnbär. Lätta fuktiga vindar i det vegetala ger en maritim känsla. Mogen karaktär i en syrligt fräsch vigör och vinet drivs framåt med mycket gentila tanniner. Det vilar sandigt klassiska Bordeauxdyningar i hela vinets andetag. Ett vad vi kallar Bordeauxfynd som tas inom 8-10 år.

Livets Goda, Anders Enquist
24 augusti, 2023